Mekan Algısını Güçlendirmek

Mekan ile kişinin etkileşime geçmesinde en önemli faktörlerden biri mekan algısının oluşturulmasıdır. Gestalt kuramında da belirtildiği gibi bireyler bütünü parçalarından bağımsız olarak birlik içerisinde kavrar. Dolayısıyla, mekan içerisindeki her bir element birleşerek mekanın genel algısını oluşturur.

Mekanın fiziksel görünümü, sınırları, eşikleri, yüzey özellikleri, dokuları, kokusu, ses düzeyi, ışık düzeyi, hareketli elemanlar, stili ve renkleri mekânsal algı psikolojisinin oluşmasında etkili olur. Bir mekanda bulunan bütün özellikler kullanıcı tarafından algılanır ve değerlendirilerek mekana anlam yüklenmesine sebep olur. Örneğin, üçgen formların bulunduğu canlı renklerle desteklenen bir mekan daha dinamik algılanırken, dikdörtgen veya kare biçimlerin yer aldığı ton sur ton renklerle dingin bir ortam etkisi verilebilir.

Mekan algısı mekanda yaşanacak deneyimin kendisini oluşturur. Dolayısıyla seçimler kullanıcıya verilmek istenen mesaja göre yapılmalıdır. Mekansal algı ne kadar göreceli de olsa aslında kullanıcı doğru analiz edildiğinde uygulama yapmak çok da zor değildir. Kişi mekanla ne kadar iletişime geçebilir ve kendinden bir şeyler bulabilirse o mekana olan güveni ve aidiyet duygusu aynı oranda artar. Böylece bulunulan mekanda unutulmayacak bir deneyim sunulabilir.

Previous
Previous

Ofis Masası Seçimi

Next
Next

Toplantı Odaları ve Dekorasyon